Publicaties & recensies

Stemmen uit de wereldliteratuur

Over de grens– Stemmen uit de wereldliteratuur- interviews

Uitgeverij In de Knipscheer/ Scriptplus 2016

91 pagina’s, proza

ISBN 9789062659173

Grenzeloze literatuur

Stemmen uit de wereldliteratuur bestaat uit vraaggesprekken met schrijvers van over de grens. Peter de Rijk. Zelf schrijver, laat ze vertellen over hun dilemma’s bij het schrijven. Het resultaat: veertien boeiende

gesprekken over het ambacht van het schrijven. Het betreft: Jöel Dicker, Katja Petrowskaja, Stefan Brijs, Max Porter, Jonathan Coe, Keven Barry, Robert Seethaler, Paolo Giordano, Monika Held, Colin Barrett, Nir Baram, Lars Kepler, Helen Macdonald en Edouard Louis. Scriptplus publiceerde ze eerst op de website van de Hogeschool van Amsterdam/ Scriptplus.


Even zuiver als de ongeschreven brief

Even zuiver als de ongeschreven brief

Bloemlezing uit het poëtisch oeuvre van Rogi

Wieg samengesteld en ingeleid door Peter de Rijk.

Uitgeverij in de Knipscheer, Haarlem, 2015

387 pagina’s, poëzie

ISBN 9789062659029

Rogi Wieg (1962-2015) ontving voor zijn dichtbundel Toverdraad van dagverdrijf in 1987 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Uit de 16 dichtbundels die hij schreef werd op zijn verzoek door Peter de Rijk een bloemlezing samengesteld. Ook de gedichten die in zijn ‘persoonlijke kroniek’ Liefde is een zwaar beroep (1987), de catalogus De kleine schepper en de laatste gedichten die via het literair tijdschrift Extaze openbaar werden, kwamen in aanmerking voor deze voor Rogi Wieg definitieve bloemlezing. In Even zuiver als de ongeschreven brief is gekozen voor een chronologische aanpak. De bloemlezing beoogt immers ook het leven van de dichter in beeld te brengen, zoals hij het zag en in zijn eigen woorden. Wieg zei ooit: ‘Ik heb altijd veel over mijzelf uit moeten leggen.’ Deze bloemlezing vertelt ook dat verhaal, tot in ieder pijnlijk detail, al gaat het in beginsel om de mooiste en beste gedichten die Rogi Wieg schreef.


Do you see the wind in the grass

Do You See the Wind in the Grass/ Vezi vântul prin iarbă

Bibliotheca Universalis- Colectiile revistei ‘Orizont Literar Contemporan’

Editura PIM, 2015

53 pagina’s, poëzie/ poetry

ISBN 9786061325931

Writer, editor and poet Ezra de Haan is the author of two books of poetry:

Ik belde mijn muze (2003) and Scheren zonder spiegel (2011). He wrote three novels and

a book on writing. His poems have been translated into English, Japanese, Bahasa Indonesia,

Rumanian, German and Afrikaans. He teaches creative writing in The Netherlands and Surinam.

Sceiitorul, editorul şi poetul Ezra de Haan este autorul a două volume de poezie: Ik belde mijn muze (2003) şi Scheren zonder spiegel (2011). A scris două romane: Vonk (1996) şi  Kermis in de hel (1999) şi o carte despre scris: Wereldschrijvers- Cei mai buni autori ai lumii (2009). Poeziile lui au fost traduse în engleză, germană, cehă, japoneză, indoneziană şi afrikaans. Predă scriere creativă în Olanda şi Surinam. În 2014 de Haan a publicat romanul Zoeken naar Slory.


Zoeken Slory cover

Zoeken naar Slory – Een reis door verrassend Suriname

Uitgeverij In de Knipscheer

276 pagina’s, proza

ISBN 9789062658602

Ezra de Haan maakt verbazingwekkende dagen mee tijdens zijn zoektocht in Suriname naar Michaël Slory. Iedere Surinamer kent deze legendarische dichter of heeft van hem gehoord. Elke dag zou hij op de markt zijn gedichten aan de man brengen, zijn krantje ophalen bij De Ware Tijd. Maar De Haan is te laat of de dichter weet hem te ontlopen. Met zijn gedichten in gedachten neemt hij een taxi die hem van Paramaribo naar Nickerie brengt. Coronie, het district waar Slory werd geboren, wordt onderweg bezocht, de binnenlanden verkend. Langzaam komt De Haan tot het besef dat de gedichten van Slory het hele land en zijn geschiedenis tot in detail beschrijven. Maar hoe ver gaat Slory’s dichterlijke vrijheid en hoeveel waarheid bevatten alle anekdotes die de mensen De Haan vertellen? Zoeken naar Slory is een ode aan een weergaloos dichter en zijn prachtige land.


Scheren zonder spiegel – poëzie

Uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem 2011

70 pagina’s, gedichten

ISBN 9789062656738

Indachtig de woorden van William S. Burroughs ‘When you cut the word lines the future leaks out’ zoekt Ezra de Haan naar de verborgen waarheid die vaak letterlijk tussen de regels te vinden is.

 


Ik belde mijn muze – poëzie

Uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem 2003

64 pagina’s, gedichten

ISBN 9062655599

Het pogen intense gevoelens, het ‘woordloze’, te vatten in woorden is de essentie van Ezra de Haans poëzie- debuut Ik belde mijn muze. Het gewoel en het gevecht in de menselijke geest

krijgen hier een beeldende dimensie.

Tegelijk is het plezier van de dichter om het spelen met de taal van de gedichten af te lezen. Het spelen is echter geen doel op zich, het heeft een functie: de melodieën en de alliteraties zorgen voor sfeer; prachtige woordassociaties roepen beelden op en zetten vraagtekens die nopen tot herlezen. In die zin is deze poëzie verleidend: een minnaar die met mondjesmaat verleidt, die niet alles in een keer prijsgeeft, die indrukken achterlaat ter overdenking en die doet verlangen naar meer.


Kermis in de hel – proza

Uitgeverij In de Knipscheer 1999

111 pagina’s, proza

Het gaat niet goed met boekhandel Dorbeck in de jaren tachtig. De drie etages vol boeken zijn het strijdtoneel geworden waar vier oudere boekverkopers elkaar het leven zuur maken. Ieder heeft zo zijn eigen verweer ontwikkeld tegen de dagelijkse ergernissen en viert de eigen frustraties bot op de klant of vertegenwoordiger.

Slechts de lezer leert in de kolderieke schermutselingen de achtergronden en de diepere gedachten achter ieders handelen kennen. Zijn beeld van de semi-elitaire wereld van de boekhandel en uitgeverij krijgt wel een knauw…

Waar Stempels een voorkeur heeft voor onverkoopbare boeken, koestert Drooglever zijn Bibliotheca Faecalia et Petomania. De Bull ziet de boekhandel als de graadmeter voor de wereldeconomie en Dorbeck zelf interesseert zich nog slechts voor de kas- en bankboeken, die wijzen op een naderend einde. Kan het tij nog gekeerd worden? De net aangenomen studente rechten is hun laatste, en aantrekkelijke, hoop. Binnen het tijdsbestek van een dag verandert hun wereld, hun branche en hun leven.

Voor de liefhebbers is een Bibliotheca Faecalia et Petomania als bijlage toegevoegd.


Vonk – novelle

Uitgeverij In de Knipscheer, Amsterdam 1996

114 pagina’s, proza

ISBN 9062654304

Vonk is opgegroeid met Starsky & Hutch, Kapitein Zeppos, de Brady Bunch, de maanwandeling, de nachtelijke bokswedstrijden tussen Mohammed Ali en Joe Frazier in zwartwit. ‘This is a case for International Rescue’ en ‘Introducing Maxwell Smart, secret agent’ zijn de one-liners die in zijn geheugen gegrift staan.

In de jachtige jaren negentig van internet en antwoordapparaat kampt Vonk met zijn nostalgie naar het ‘Fantasy Island’ van de sweet seventies, terwijl hij toch tevreden zou kunnen zijn: baan met goede vooruitzichten in de hoofdstad, vrouw en kindertjes in de slaapstad.

Vonks fantasiewereld volgt zijn leeftijd, eind dertig, en wordt meer en meer bevolkt door de oorzaak van zijn getob: vrouwen; hij spot hen in zijn omgeving en forenst- haast schaamteloos- in een overspel van verliefdheid en verlangen van de een naar de ander. De androgyne Annika zorgt ervoor dat het niet langer bij (een ode aan) platonische liefdes kan blijven. Zij dwingt hem tot een keuze. Vonk kiest.

Vonk is een moderne zedenschets.


Wereldschrijvers – interviews

Stichting ex-Exuitgevers en de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Amsterdam 2009

140 pagina’s, interviews

ISBN 9789070532444

Wereldschrijvers is een keuze uit de vele interviews die Peter de Rijk en Guus Bauer in 2008 en 2009 hadden. Wereldschrijvers verscheen in verband met de manifestatie Amsterdam Wereldboeken Stad en bevat gesprekken met John Irving, David Grossman, György Konrád, Breyten Breytenbach, Julia Leigh, Edgar Hilsenrath, Jaume Cabré, Steve Toltz, Charles Lewinsky, Ingo Schulze, Juli Zeh en Anne Michaels.